2015. december 30., szerda

Chászár Alice: A könyv mint kiadói produktum


Spiró György Diavolina c. könyvére vessünk egy pillantást úgy, mint kiadói produktumra. A könyv egy test, melyben benne rejtezik a lélek, vagyis az író gondolatai, mondanivalója. Nézzük meg most először a testet!
A Magvető Kiadó ismét szépen kimunkált kötetet tett az asztalra. A legjobb kiadói hagyományokat követi esztétikus küllemű könyveivel, jó szakembergárdájával.  Felelős szerkesztő, továbbá műszaki és grafikai szerkesztő értő keze nyomát viseli a kötet.
A Diavolina fedele borítóval is rendelkezik. Ha levesszük a fényes papírból készült borítót, szép fedelet látunk alatta, melynek kötése, színe, felirata kellemes a szemnek.  A fedél és a borító szövege egyforma, jó elhelyezésű, a gerincfelirat jól olvasható a könyvespolcra helyezett könyvön is.  A borítót jó kiadói szakember tervezte, optimális elrendezésűek a borító fülein elhelyezett ismertetők, elöl az író arcképe és munkásságának méltatása, a hátsó fülön műveinek felsorolása. A borító hátán nagyon jó a könyvből kiemelt idézet, mely nem csak érdekes, de kifejezetten kíváncsivá teszi az olvasót Diavolina és Gorkij történetére.
A borító grafikája szoros tartalmi kapcsolatban áll Gorkij a könyvben ábrázolt tulajdonságaival, szeretett szerepelni, élvezte, ha a társaság központja lehetett, megtervezte megjelenését, érdekes egyéniségként ismerték. Ez a színházi előadás utáni jelenet, ahogy kikukkant a függöny mögül és fogadja az ünneplést nagyon jellemző mozzanat. Aki tervezte a borítót, végigolvashatta a könyvet, mert igen találó a grafika. A vörös szín is felhívja a figyelmet a kötetre, legyen az akár egy kirakatban is.
A kötetet kinyitva szembe tűnik a jó tipográfia, a betűnagyság ideális, a papír minősége is jó, nem fényes, nem áttetsző, telt fehér papír, jól olvasható rajta a szöveg. Olvasása közben nem figyeltem föl egyetlen elütésre, sajtóhibára sem, kiváló munkát végzett a korrektor is. A könyv végén a kolofonban a szerkesztők neve és más a könyvre vonatkozó adat megtalálható.
Jó kézben tartani ezt a remekbe szabott könyvet. A Magvető Kiadó új igazgatója, Nyári Krisztián töretlenül viszi tovább a Magvetőtől megszokott magas színvonalat. Ez nemcsak a könyvek formájára, hanem a szerzők kiválasztására is igaz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése