2017. február 24., péntek

Erről beszélgettünk - Lionel Shriver Beszélnünk kell Kevinről - más nézőpontból




A Beszélnünk kell Kevinről sokrétű regény, és rengeteg témát érint. Néhány újabb megközelítés.

Nagy Lajosné, Marika
A könyvklubban hamar elröpült az idő. Akkor nem jutott eszembe, hogy Eva és Dana Rocco (az angoltanár, Kevin egyik áldozata) beszélgetését megemlítsem. Pedig nagyon tanulságos, kulcs lehet a történtek megértéséhez. Eva megkereste a tanárnőt az egyik fogadóórán. Kiderült, hogy Dana Rocco az egyetlen tanár, aki törődik a fiával, aki meg akarja fejteni a személyiségét. A többi tanár kevesebbel is beéri. Eva a tanárok helyzetéről így ír:
"Akkoriban nem volt könnyű az általános iskolai tanítóknak. Az állam oldaláról a magasabb színvonalért, a szülők oldaláról a magasabb osztályzatért szorongatott, mindenféle etnikai érzékenységet vagy szexuálisan illetlen magatartást láthatóvá tévő nagyítóüveg alatt dolgozó, az egyre inkább szaporodó, fűnyíró elven működő tesztek gépies követelményei és a diákok kreatív önkifejeződésére irányuló követelései között őrlődő tanárokat vádolták a gyerekekkel kapcsolatos minden rosszért, de tőlük várták a gyerekek megváltását is. Bűnbak és megmentő."
Visszatérve Eva és Dana Rocco beszélgetésére, Dana  azt kérdezi Evától, hogy "miben mesterkedik a fiú". Aki okos, kíméletlen a társadalomkritikája, és gúnyos dolgozatokat ír. Aki elutasítja, hogy a szokásos módon tanuljon. Aki provokatív kérdéseket tesz fel, hogy őt zavarba hozza.
De a tanárnő meg is válaszolja a saját kérdését. Az a megérzése, hogy épp a gondtalan élete miatt haragszik Kevin. Mondja:
"A maguk nagy háza. A jó iskola. Azt hiszem ez manapság nagyon nehezen emészthető a gyerekek számára. Magának az országnak a prosperitása is terhessé vált, amolyan zsákutcává, ha az ember fehér bőrű, és középosztálybeli. Ezért a fiatalok bizonyára úgy látják, hogy rájuk semmi szükség. Bizonyos értelemben olyan, mintha nem is lenne már tennivaló...
...Mint szétcincálni. " felezi be Eva.
"...De ha az ember a hátsó ajtó felől közelít hozzá,a maga fiatalemberéből is ki lehet csiholni a szikrát."
Dana született pedagógus. Szereti a munkáját (nem is munka ez hanem hívatás), a "nehéz" gyerekekkel is foglalkozik, megoldásokat keres.
Ezért került az áldozatok közé, akiket Kevin azért ölt meg, mert csodált a hobbijuk, vagy életcéljuk miatt, vagy mert mélyen megvetette őket.
Lehet, hogy erről még elvitatkozgattunk volna, sok a pedagógus a csoportban, de a nagy kérdésre nemigen adtuk volna meg a választ
Egy beszélgetést soha nem lehet lezárni, mindig maradnak elvarratlan szálak. ösvények amiken tovább lehetne haladni. A regény tovább dolgozik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése