2017. február 21., kedd

Erről beszélgettünk - Lionel Shriver: Beszélnünk kell Kevinről


Nagy Lajosné, Marika

Beszélnünk kell Kevinről. Ez Lionel Shriver könyvének a címe,
És mi beszéltünk róla a Könyvklubban, sokat, nem is értünk a végére.
Kevin három nappal a tizenhatodik életévének a betöltése előtt tömeggyilkosságot követett el, 1999. április 8-án.
Áldozatai: a fekete kosárlabdás, a szorgalmas spanyolajkú, a filmőrült, a klasszikus gitáros, az érzelgős színjátszó, a számítógépkalóz, a meleg balett táncos (ők mindannyian fiúk), és három nő: a csúnyácska politikai aktivista, az üresfejű szépség és az odaadó angoltanár. És véletlenül egy részmunkaidős menzai alkalmazott.
Olyan áldozatokat választott, akik valamiben sikeresek, örömet találnak abban, amit csinálnak,boldogok tőle.
Kevin nem boldog. Születésétől fogva utasít el mindent és mindenkit. Okos, az emberek veséjébe lát, és lenézi őket.
Anyja, Eva, csak a férje, Franklin kedvéért vállalta a terhességet. Kevin megszületésével elkezdődött a véget nem érő kálváriája.Élete a családban örömet nem lelő anya sorsa. A szülő, aki képtelen a gyermekét szeretni.
Eleinte gonosznak láttam, később olyannak, aki a fiával való harcának az áldozatává vált. Sajnáltam ezt az asszonyt, mert már az elején látni lehetett, hogy nem tud majd versenyezni (és nem is akart) Franklin majomszeretetével. Ellentétes nézeteik voltak a gyermeknevelésről, a szakadék egyre mélyült és áthághatatlanná vált. Ez is oka a tragédiának.
A család élete Eva Franklinhez írt leveleiből bontakozik ki. A fejlemények egy-egy börtönlátogatással vannak megszakítva, így olvadnak egybe az eltérő idősíkok.
A végzetes csütörtöki nap eseményeinek a "tálalása" időrendben felcserélődik. Eva csak este, amikor hazaér, tudja meg, hogy Kevin reggel a húgát és az apját, még az iskolába indulás előtt, megölte. (Engem ez a fejezet mélyen érintett, mint akit letaglóztak. Nehéz ennél nagyobb fájdalmat elképzelni. Még másnap is a hatása alatt voltam.)
Az utolsó fejezet feloldja a történetet, két év múlva Eva talán megbocsát magának, és a jövő már nem olyan kilátástalan.
Jó kis beszélgetés alakult ki a regényről a könyvklubban.
Hogy mi volt Kevin tettének oka?
Kevin bevallása szerint: mert az emberek a hozzá hasonlókat akarják látni a TV-ben, a moziban.
Sok minden szóba került még.
A beszélgetés azzal zárult, hogy felolvastuk a könyvből azt a részt, ami az egyik börtönlátogatás alatt történt. Eva az első biztató szavakat egy fekete anyukától kapta, gyermekeik meglátogatására várakozva. Az asszony hitelesen tudta közvetíteni a megértést és szeretetet Eva felé. Ez volt az első nagy segítség, hogy ne vádolja magát, és próbáljon másképp élni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése