2017. május 3., szerda

Kirándulás a szórakoztató irodalom világába, egy gasztrokrimi (Rita Falk Télikrumpligombóc) és egy kevésbé sikerült kutyás (Steven Rowley: Lily és a polip) - Chászár Alice írása



Lektűrökkel ismerkedtünk

Utóbbi két olvasmányunk ebbe a kategóriába tartozott. A szórakoztató, könnyű olvasmány is lehet jó irodalmi mű, lehetnek esztétikai értékei a megformálás stílusában vagy a megjelenítő erőben. Egy krimi, egy jó szerelmes- vagy kalandregény élvezetes olvasnivaló lehet. A lektűr irodalmi értékei igen változóak, azonban elvezethet az igazi irodalom olvasásához is. Esetleg az irodalmi művek olvasása mellett pihentető, kikapcsoló szerepe van. Vannak jó lektűrök, de ez a két könyv nem igazán volt ilyen.

Télikrumpligombóc
Bár német nyelvterületen nagy sikere van a szerzőnek és ennek a könnyed hangvételű kriminek, mely a gasztroirodalomhoz is sorolható, mivel a nagymama receptjei is feltünedeznek benne, többünk tetszését nem nyerte el. A falusi rendőr kalandjai, környezete, a falu élete és a nyugalmas mindennapokban bekövetkező rejtélyes bűnügy leírása egy kicsit szint alatt maradt. Humora nem igazán jó humor, olyan dumaszínházi poénok vannak benne. A könyv vége pedig eléggé „leül”. Ami jó volt benne, azok a receptek, a téli krumpligombóc, az ízletes sült hús és egyebek… Nem csoda, ha a család és a falu népe sokat és jól eszik!

Lily és a polip
Egy beteg kutya és gazdája a könyv főszereplője. A kutyás történetek kedvelőit meg is ragadhatta volna a történet, ha nem lenne az egész „túlírt”, amitől szinte unalmassá, vonatottá vált a szöveg. A daganatos beteg és elvesztett Lily nevű kutya és gazdája, aki a betegség lefolyása alatt bizonyos jellemfejlődésen megy át,  sokkal több írói lehetőséget is tartalmazhatott volna. Erre utalt az is, hogy olvasóklubunk két tagja, sokkal szebb, jobban megírt példát hozott el. Déry Tibor: Niki c. kisregényét és Hjalmar Söderberg svéd író rövid történetét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése