2017. január 16., hétfő

Judit néni versei


Bottyán Judit (Mészáros Judit) verseskötete elé.

Azt tudtuk, hogy nagyon szeret angolul olvasni. Minden jöhet, ha jól megírt, ha érdekes a téma, ha számára fontos az, amiről szól. Lehet krimi is, ha stílusos. Tudtuk, hogy nehezen mozog, ezért időről időre megjelenik nála egy kollégánk és cseréljük a kupac könyveket. Aztán telefonon megbeszéljük, mi tetszett és milyet nem kér még egyszer. Tudtuk, hogy nyugdíjazásáig a Toldy Gimnáziumban tanított, majd nyugdíjasként Szarvaskőbe költözött ahol tevékenyen bekapcsolódott a falu életébe, 2006-tól 2013 végéig könyvtárosként dolgozott itt.
Tudtuk, hogy a cicák sok mindent megengedhetnek maguknak, szerencsés az a kutya, akinek ilyen gazdi jut, hogy milyen nagy a kert a ház körül...Hogy nagy a csend a falu szélén… De azt nem tudtuk, hogy verseket is ír.
Versei magánkiadásban jelentek meg 2016-ban, Ott Zsuzsanna közreműködésével. Ezek a versek tűnődések az öregedésről, a halál felé közeledésről, az élet végéről. Visszaemlékezések régi eseményekre, 1956-ra, családi képekre, eltűnt barátokra. Reagálások egy-egy aktuális eseményre például a híres színész Gérard Depardieu állampolgárság váltására, a migrációra, az állatvédelem kérdéseire. Minden sorból határozott erkölcsi tartás, őszinteség, a világ mély ismerete sugárzik. Judit néni keménysége és kérlelhetetlensége mögött megcsillan a derű, és egy kis önirónia is.  Megélt és átélt élmények sorjáznak a lapokon, a világ, ahogy Judit néni látja… hittel, derűvel, életbölcsességgel, mélységes igazságérzettel és szeretettel.
Ajánlom minden verskedvelőnek! Az álom című versét választottam közlésre, amely engem Maya Angelou-ra emlékeztet. Remélem sokak tetszését elnyeri, és arra ösztönöz majd többeket, hogy megismerjék ezt az értékes kis kötetet.

Álom
Azt álmodtam, hogy öreg vagyok.
Nézem a kékeres kezet,
Ez az enyém?
A pókháló-ráncos bőrt,
s hogy járás címén
bottal vonszolom
ványadt testemet.

Fel akarok ébredni!
Feszes testtel futni, repülni,
szembe a széllel,
a kelő nap fénylő fényében.

De nem tudok felébredni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése