2015. július 3., péntek

Gyűjteményünk (BSK Zenei és Idegen Nyelvi Gyűjtemény) a Goethe Intézet partnerkönyvtáraként rendszeresen kap támogatást a legújabb kortárs német szépirodalom beszerzésére. A műveket Németországból rendeljük, így előfordulhat, hogy olyan német nyelvű könyvekre bukkan az érdeklődő olvasó, amely nem is kerül be hazai idegen nyelvű könyvesboltok kínálatába.
A könyvek kiválasztásában sokat segít az intézet könyvtárának Bücher über die man spricht (Könyvek, amelyekről beszélnek) című kiadványa, minden évben 50 regényt ismertet és ajánl az olvasóknak. Nagyon jó a könyvtár Mi már olvastuk, könyvajánló olvasóinktól elnevezésű oldala is (http://www.goethe.de/ins/hu/bud/kul/bib/vug/huindex.htm), amely személyes hangú, színes könyvismertetéseket tesz közzé.
A friss, a tárgyévben megjelent művek zöme értékes, mértékadó gyakran irodalmi díjakkal kitüntetett alkotás, de több jó stílusú, színvonalas romantikus bestseller és krimi is bekerül így a gyűjteményünkbe. Ezeket a könyveket azoknak ajánljuk, akik legalább középfokú nyelvvizsgával vagy annak megfelelő nyelvtudással rendelkeznek. A németül olvasók a nyelvtudás elmélyítése, felfrissítése mellett képet kapnak azokról a témákról, amelyek a német társadalmat foglalkoztatják, azokról a műfajokról, történetekről, amelyeket Németországban olvasnak. Számos regény és novella foglalkozik a múlt, az az NDK-s évtizedek feldolgozásával, az emberi kapcsolatok bonyolultságával. Sok a családregény és az életrajzi elemeken alapuló mű. A kortárs német irodalomra jellemző az interkulturális sokféleség, hiszen számos szerző egyfajta nyelv- és kultúraváltás révén vált a német irodalom részévé. Több könyv hangos könyv változatban (is) megtalálható, párhuzamosan olvasható és hallgatható vagy csak hallgatható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése