2015. május 29., péntek

Könyvheti vendégeink - 2015

Simon Márton költő 1984-ben született Budapesten. Fordítóként, szerkesztőként, zenei programszervezőként és szövegíróként dolgozik. Első verseskötete Dalok a magasföldszintről címmel jelent meg 2010-ben a L’Harmattan gondozásában, amiért elnyerte az első kötetesnek járó Makói Medáliák díjat, illetve Móricz Zsigmond-ösztöndíjat kapott. Második verseskötete Polaroidok címmel jelent meg 2013-ban a Libri Kiadó gondozásában, amit a kiadó 2014-ben újra megjelentetett.
Simon Márton évek óta rendszeres fellépője a verses esteknek, 2012-ben az I. Országos Slam Poetry Bajnokságon második helyezést ért el.
Mi is a slam poetry? Nem rap, nem színházi előadás és nem versfelolvasás, de az utca nyelvén szól, gyakorolják-elpróbálják, sőt, néha még rímel is. Változatos műfaját és hangnemét mi sem jelzi jobban, minthogy több hazai rapper és költő műveli, akikhez három percre bárki csatlakozhat saját szövegével.
Míg az első kötete, a Dalok a magasföldszintről nagyobb lélegzetű szabad versekből állt, addig a Polaroidok-ba párszavas szövegek kerültek. Egy rövid sorba sűrít érzéseket, helyszíneket, hangulatokat. Mondatai szuggesztívek, tömörek, talányosak. Megszabadítja a mondatok nagy részét attól, ami segít az olvasónak eligazodni a szövegben. Nincs közlési folyamat. Ennyit mondok, a többit tedd hozzá magad.
Jobb kedvünk – szerencsére – nem lesz, ha kinyitjuk Simon Márton kötetét, - írja Németh Bálint, de segítségével a saját rosszkedvünket is jobban fogjuk érteni. http://www.revizoronline.com/hu/cikk/4546/simon-marton-polaroidok/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése