2015. április 30., csütörtök

Schäffer Erzsébet: Ómama és a főpincérek

2015. április 22-én Schäffer Erzsébet Ómama és a főpincérek című könyvéről beszélgettünk. A nehezen meghatározható, talán tárcanovellának, zsáner novellának tekinthető írások nem arattak osztatlan sikert a klubtagok körében, bár több írást megragadónak találtak.
Sokak véleménye szerint nem sikerült a kissé zavaros, keretül szánt családtörténet, és a novella-riportok összehangolása. Itt-ott némi modorosságot is sikerült felfedeznünk és számos olyan részt találtunk, amin gyorsolvasással estünk túl. Talán nem is jól olvastuk, vetődött fel sokunkban a kérdés. Talán csemegéznünk kellett volna,  egy-egy írást elővenni és nem egyvégtében olvasni, mint egy regényt.
Ennek ellenére, hosszasan tudtunk beszélgetni az Ómama írásairól. Talán azért, mert Schäffer Erzsébet sok érdekes embert szólaltat meg, különös sorsokat, furcsa tárgyakat, izgalmas helyszíneket mutat be. Apróságok, lényegtelennek tűnő dolgok, egyszerű, hétköznapi események kapnak különös fényt a legjobb írásokban. Polcz Alaine gondolatai az öregedésről, a csángóknál tett látogatás, a rózsakertész, a galambász, az állomásfőnök, a műgyűjtő, a cigánygyerekeket tanító tanítónő hitvallása, a pillanat, ahogy Törőcsik Mari kinéz a kocsi ablakán és megpillantja a helyet, ahol élni szeretne. A napló sorsa, amit egy gyermek írt az 56-os forradalom idején, a Kilim szőnyeg, amit a nomád asszonyok úgy szőnek meg, hogy mindig elkövetnek egy apró hibát, hiszen a tökéletesség istené, egy szőnyeg nem lehet hibátlan.
Bárkit is szólaltat meg, úgy érezzük végig Schäffer Erzsébet hangját halljuk, rójuk fel magunkban, de ahogy egyre többet és többet olvasunk már nem bánjuk. Ez a hang tele van szeretettel és emberséggel. Azt mondja, azt tudatosítja bennünk, hogy jóindulat, hit, tisztesség, kitartás, kemény munka és derű kell az élethez. Duende azaz "léleköröm", ahogy Gyurkovics Tibor mondaná. Minden nehézségen úrrá lehet lenni, mindent jóra lehet fordítani. Úgy kell élnünk, hogy megtaláljuk egy nehéz, tragikus helyzetben is a továbblépés, a továbbélés lehetőségét. A lényeg a keresésben, és a pozitív szemléletben van.
Divatos manapság életvezetési tanácsokat osztogatni, életvezetési tréningeket tartani és számos sikerült és kevésbé sikerült könyvet megjelentetni a témában. Bár a többség túl terjedelmesnek és egyenetlennek találta a kötet színvonalát egy dologban mindannyian egyetértettünk. Schäffer Erzsébet a legjobb coach, akivel valaha is találkoztunk. Ha rosszul alakul a  sorsunk, ha elveszítjük a hitünket, ha bajba kerülünk csak elő kell vennünk ezeket az írásokat. Erőt nyerhetünk belőlük.
Mivel az írásokban fontos szerephez jutottak a tárgyak, mi is elhoztunk egy-egy kedves és számunkra fontos tárgyunkat, hogy bemutathassuk a többieknek. Kati egy saját versét hozta el, amihez Edit talált szinte szóról szóra rímelő szöveget a  Polcz Alaine írásokban. Az összejövetelt Klári Frici című novellájával zártuk, ami hangulatosságával és kedvességével jól illett az Ómama írásaihoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése